17 Kasım 2017 Cuma

Türk futbol tarihinin en önemli olaylarından biriydi ama bu konu pek konuşulmamıştı


Türk futbol tarihinin en önemli olaylarından biri ama bu konunun hiç konuşulmadığını hatırlıyorum. 2002 yılında Ballon D'Or ödülü için Yıldıray Baştürk de adaylardan biriydi ve 10 isim arasındaydı. Bugünlerde bu ödül için çok sayıda futbolcu açıklanıyor, sonrasında sayı 3'e düşüyor. O dönem biraz daha farklıydı diye aklımda, Yıldıray Baştürk'ün yaptığı büyük işti.

Bazı futbolcuların hakkını hiç veremiyoruz, hatta yok gibi davranıyoruz. O isimlerin geneli de Alman altyapısı almış, futbolcu kariyeri Türk Ligi'nden geçmemiş isimler. Mesele gurbetçilik değil, bu ligin uzaklarında şekillenen kariyerler. Yıldıray Baştürk de bu tarz futbolcuların öncüsü, onun sonrasında Nuri Şahin başta olmak üzere görmezden gelinen çok futbolcu var.

Leverkusen'de muazzam bir kariyerdi. Şampiyonlar Ligi finalini unutmam, Ballack'lı Lucio'lu müthiş takımın 10 numarasıydı bu adam ve o başarının mimarlarından biriydi. Okan Buruk, Emre Belözoğlu gibi isimler kadar gündem olmadığını hatırlıyorum. 2002 Dünya Kupası'nda da Türk Milli Takım'ının 10 numarasıydı ve merkezinde onun olduğu takımın Dünya 3.'sü olduğunu gördük. Yine de o takımda çoğu futbolcu kadar gündem olmadı, konuşulmadı.


Nuri Şahin'den kaynaklı bunları yazıyorum. Bu adamın 29 yaşında Milli Takım'a bırakmasına takıldım ve bunun ardı gelecek. Yıldıray Baştürk'ü bu anlamda anımsadım, böyle bir futbolcudan gerçek anlamda katkı alamamak, onu değerlendirememek üzücü. 2008 Avrupa Şampiyonası'nda kadroda olmaması, bu da konuşulmalı. Tümer Metin vardı ama o yoktu, Fatih Hoca düşünmedi bile. Bazı isimlere şartlı bakıyor, özellikle o dönem çok daha agresifti bu konuda. Yıldıray Baştürk de onlardan biri zaten, o kadroda yer alamaması büyük hayal kırıklığıydı ve sonra da toparlayamadı zaten.

Bugün için de aynı şey geçerli. Yıldıray Baştürk gibi isimlere büyük saygı duyuluyor ve seviliyor. Gurbetçi futbolcuları bulma ve ikna konusunda kullanılabilecek bir isim. Türk futbol tarihinin en iyi futbolcularından biri, en azından böyle hatırlıyorum kendisini. Galatasray'a da dönem dönem yazılan, ismi geçen bir futbolcuydu. Gelmesini o kadar isterdim ki..

7 yorum:

  1. Geçen gün Mehmet Demirkol bahsetmişti Yıldıraydan.
    Yıldıray ın 2002 de bulunmasının nedeni Sergen Yalçının sakatlığı sebebi ile. Sergen 2001-2002 sezonunun ortasında sakatlanmasıydı Fatih Terimin hep tuttuğu Sergeni Yıldıray yerine kadroya alırdı.

    Euro2008 e çağırmamasının nedeni kendisinin sakatlıklar ile boğuşmaya başladığı dönemler. Zaten iki sene sonra sakatlıklar yüzünden futbolu bıraktı.
    Birde şöyle birşey var. Forvet arkası mevkisi için gol rakamları düşük.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönem Şenol Güneş vardı yalnız.

      Sil
    2. Yani 2002 Dünya Kupası'nda, Fatih Terim'in gelişi sonradan.

      Sil
    3. Haklısın. Sergenin formsuzluk hikayesi 1995-1996 ydı sanırım. Sergen 1999-2000 sonrası sakatlık yüzünden mi 2000 e katılamamıştı yoksa 2001-2002 sezonundaki sakatlık yüzünden 2002 ye mi katılamamıştı. İyice karıştırdım.

      Sil
    4. 2000'de vardı, 2002'de yoktu sakattı.

      Sil
  2. Bu yıldan sonra gurbetçilerin Türkiyeyi seçeceğini hiç sanmıyorum, Nuri gibi adam bile oynayamadı yıllarca 29unda bıraktı. Gerçekten çok büyük kayıp hem maddi hem manevi. Hangi oyuncu kaosun içine gelmek ister ki Avrupa ülkeleri varken, ancak Çalhanoğlu gibi milliyetçi oyuncular. Bi de Almanyada şansı düşük olanlar. Danimarkadakilere falan teklif götürmeye gerek yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine seçerler ama iyi futbolcuları ben de beklemiyorum, sekenleri dahi toplayamayacak durumundayız ki adamlar da haklı seçmemekte.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir