23 Eylül 2017 Cumartesi

Her an yabancı sınırı düşecekmiş gibi hareket etme zorunluluğu doğdu


Çok değil, 2 sezon öncesine dönelim. 2015- 2016 sezonunda 14 yabancılı düzen yürürlüğe girdi ve bizim o sezon sadece 7 yabancımız vardı. Telles, Melo ve Dzemaili gibi isimler son gün gitmiş, Grosskreutz'u ise yetiştirememiştik. O sezonun gerçekleşen transferlerine de bakınca Bilal Kısa, Jem Karacan diye yürüyoruz.

Ertesi sezon da durum farklı değil, yine yerliye yapılan büyük bir yatırım var. Gerçi bu sefer alınan isimler daha kaliteli ama maliyeti yüksek. Serdar Aziz, Eren Derdiyok ve Tolga Ciğerci gibi örnekler var. Bu isimler günün Galatasaray'ının temelinde olan isimler, asla kötü transferler değil ama maliyeti tartıştık. Yabancı sınırı böyle genişken ve sizin de yeni yabancı almaya hakkınız varken niye böyle yüklü bir yerli yatırımına girdiniz. 

Bugüne geldiğimizde ise gerçekleşen yerli transferi sayısı "0". 10 yeni transfer var, hepsi yabancı isimler ve takımın tüm çehresini değiştirecek tipte. Son 34 yılda ilk kez bir sezonu yerli transferi yapmadan geçirmiş olduk. Tabii bu rakamın bir önemi yok, geçmişin yabancı kontenjanı düşünülünce yerliye muhtaçsınız. Bu anlamda son 2 sezonu eleştirmek mümkün.

Yine de bu demek değil ki yerli futbolcu transfer edilmeyecek. Şu aşamada ihtiyaç omurganın değişmesiydi ve bu gerçekleşti. Mevcut bir yerli rotasyonu zaten var, bunun yanında alttan gelen gençleri de düşününce açık doğmadı ki. Sıkıntı şu, yarını bilemiyoruz. Yabancı sınırı sürekli dillerde, sayının düşürüleceği söyleniyor ve gelecek planını nasıl uygulayabilirsiniz?

Mevcut yabancı sınırı devam ediyor olsa gerçekleştirilecek plan basitti. Sözleşmesi biten yerlilere yönelmek (Kaan Ayhan gibi) ya da genç ve gurbetçi piyasasına girmek. Omurgayı kurdunuz zaten, olası Asamoah hamlesinin ardından iddialı bir yabancıya da gerek kalmıyor. Yine sözleşmesi biten isimlerden ya da kiralık havuzundan eksik parçaları tamamlamak mümkündü.

Yabancı sınırı düşecekmiş gibi hareket etmek lazım, en azından planlar arasında bu olmalı. Haliyle ara transferde yerli futbolcu transferini tekrar gündem yapar bu. En olası adım da gurbetçi futbolcular gibi duruyor. Türkiye içinden yerli transferi yapmak yine zor, büyük bonservisler konuşuluyor. Örnek vereyim, Emre Akbaba'yı isterdim mesela ya da Deniz Türüç'ü. Transfer etmeye kalksanız sizden ne isterler?

Kaan Ayhan zor ama mutlaka gündeme girer. Bunun yanında Berkay Özcan, Mete Demir ve Muhammed Kiprit gibi gurbetçilerin de gündemde olduğu yazılıyor. Ocak ayında böyle bir harekata girişilecektir, şu tabloda da olması gereken bu. Her an yabancı sınırı düşecekmiş gibi hareket etme zorunluluğu doğdu. Bunun yanında alttan gelen gençlerin de rotasyon içinde yer alma zamanı geldi. Recep Gül, Atalay Babacan, Yunus Akgün ya da Ozan Kabak, zamanıdır diye düşünüyorum..

8 yorum:

  1. Kaan Ayhan zorluğu oyuncunun Türkiye'ye rotasyon oyuncusu olarak gelmek istememesi şansını Bundesliga'da denemek istemesine olur.
    Ha oyuncu gelmeye ikna olurda biz beşiktaşa fenere hatta ibbye kaptırabiliriz. Bu beceriksizliktir.

    Arda düşünülebilir Lato ve Linnes yerine Aziz Behich düşünülebilir yedek olarak.

    Ramazan köse alınmalı yerli kaleci olarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten Bundesliga'da kalacak, buraya yolunun düşeceğini sanmıyorum. Hele ki bonservisi elindeyken.

      Sil
  2. gs küme düşsün arda turan denen zat gelmesin. "arda gelebilir" diye düşünen bir gs taraftarı görmek ufo görmek gibi..
    2000 doğumlu arkadaşlar madem potansiyel sahibi, oynasınlar işte.. 18 oldular daha ne..

    YanıtlaSil
  3. Oturun bir gün 2003-2005-2007 u-20 Dünya Şampiyonası Gençler Avrupa Şampiyonası kadrolarını inceleyin kaç oyuncunun kariyeri nasıl gitmiş vs. Almanya'da bile defalarca U-20 U-19 olmuş olupta, erken yaşta kulupsüz kalmış yada alt liglerde ancak oynayabilen çok oyuncu var. Türkiye'nin son 10 yıldaki genç Milli takımlarına bakın hatta brezilya ve Arjantine. Kadroda 25 oyuncu varsa 3 ü yıldız ya da iyi takıma çıkmış 10 tanesi 1.ligde ancak rotasyon oyuncusu olmuş diğer 10-15 i alt küme amatör ya da futbolu bırakmış.

    18 inde ancak çok üstün yetenekliler belli olur. Fernando Reges 23 yaşına kadar sürünüyordu portoya geldikten 2 sene sonra rotasyonun parçası oldu. Ya da u-20 yıldızı nice oyuncu bruno mazenga gökhan kaba ergün berisha alex kardec neler yapmış bakın...

    Çok fm cm oynuyorsunuz rakamlar çok oynamak ama gerçek hayat farklı.

    18 lik oyuncunun ne olacağı istisnalar hariç belli olmaz Atalaylar recepler belki 2.ligde anca oynayacak.

    Sanki hazırlarmış gibi davranmak populizm. Oğuz Sabankay Abdülkadir Kayalı Recep Niyaz nerde?

    Koy 18 liği 3-4 maç sonra küfredin sövün leeş yea çöp diyin değil mi umrunuzda bile değil oyuncu nasıl gelişir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetiştirmek, şans vermek, ısrarcı olmak lazım..

      Sil
  4. 18'likler oynasın, ikili mücadelelerde ezilsin, top kaybetsin, gs maç kaybetsin, ligi ilk 3 dışında bitirsin.
    arda turan bu formayı giymesin, giymesi hayal dahi edilmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yavaştan gençleri rotasyon içine sokmanın vakti geldi, büyük kazanım olur..

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir