17 Haziran 2017 Cumartesi

Galatasaray'ın özkaynağı #2; Atalay Babacan


Taraftarları en çok heyecanlandıran isimlerden biri de Atalay Babacan. Sol ayağını müthiş kullanıyor ve iyi bir oyun görüşü, tekniği var. Potansiyeli için ne söylemek istersin?

Gökay Akpınar: Atalay, 2013 yılında Denizlispor’dan transfer edilmeden önce adını duymaya başlamamıza rağmen fazla izleme fırsatı bulduğum bir oyuncu değildi. Galatasaray U14 takımında ilk döneminde orta saha ortasında değerlendirildi, ilerleyen süreçte ise üstün ofansif yeteneklerinin daha efektif kullanılabilmesi için şimdiki asıl pozisyonu olan forvet arkasına geçiş yaptı. Zorlanmadan söyleyebiliriz ki gerek akademi ligi olsun gerek milli takım olsun oynadığı her pozisyon, her maç potansiyelini ve performansını fazlasıyla ortaya koydu. Özellikle oyunun ofansif yanında her zaman takımlarının lideri konumundaydı. Bireysel yeteneklerinin yanında skora fazlasıyla etki etmesi de yanındaki diğer değerli isimlerden bir adım öne çıkmasına sebep oldu diyebiliriz. Milli takımda kendi jenerasyonun oynadığı 43 maçın 42 tanesinde görev alırken 21 gol, birçok da asist kaydetti ve skora en çok etki eden isim oldu.

Özellikle ülkemizde akademi futbolunu takip eden yoğun bir topluluk olmadığından U17 Avrupa Şampiyonası diğer takım arkadaşları gibi onun içinde tanınması ve değerlendirilmesine önayak olması için önemli bir faktördü. Kendisi çalıştığı sürece potansiyelini bir şekilde tarif etmek veya sınırlayabilmek mümkün değil bence. Nasıl stoperimiz Ozan Kabak, UEFA tarafından U17 Avrupa Şampiyonasında izlenmesi gereken 10 isim içinde gösterildiyse Atalay da rahatlıkla o onura layık görülebilecek bir isimdi. Özellikle bu listede yer alan benzer pozisyondaki oyuncuların görece daha düşük seviye takımlara karşı skora yaptığı katkı onun bu liste dışında kalmasına sebep olsa da sadece ülkemizde değil Avrupa çapında da en fazla dikkat çeken isimlerden olduğunu düşünüyorum.

Atalay Babacan'ı anlatman gerekirse hangi özellikleriyle daha fazla ön plana çıkar, geliştirmesi gereken tarafları neler ve Galatasaray'daki geleceğini nasıl görüyorsun?

Gökay Akpınar: Oyun zekası ve görüşü, pas kalitesi, yaratıcılığı, düşünce hızı en ön plana çıkan özellikleri kesinlikle. Topa ilk teması, top sürme yeteneği, bitiriciliği yine çok iyi diyebiliriz. 1v1 de rahat adam eksiltebilen, oyuna adaptasyonu yüksek duran toplardan orta kalitesi ile fark yaratabilen bir oyuncu. Oyun içinde sorumluluk almaktan kesinlikle çekinmeyen, özgüvenli, istekli bir yapısı var. Tüm bu bireysel yeteneklerini takım oyununa da yansıtabilen bunu farklı maç ve farklı şartlarda ortaya koyabilen bir oyuncu aynı zamanda. Pozisyon çeşitliliği de kendisi için çok büyük bir avantaj bana göre.

Geliştirmesi gereken özellikleri başında kesinlikle fizik kalitesi, gücü geliyor. Teknik kapasitesi rakipler için bu kadar ciddi bir tehditken maç içinde fazlasıyla darbe alıyor diyebiliriz. Fizik kalitesinin artması ile hem bu alacağı darbelere verebileceği karşılık, dayanıklılık artacak hem de enerjisini saha içinde daha dengeli kullanabilecek. Savunma katkısını da kötü bulmasam da tabi ki her şeyin daha iyisi var, artırılabilir.


Çok yetenekli, bu yönde büyük bir beklenti var. A takımda şu aşamada bir şansı olabilir mi ve pozisyonu itibariyle de tartışılan bir isim. Sen onu hangi pozisyonda görüyorsun veya hangi pozisyonda daha büyük bir etki gösterebilir?

Gökay Akpınar: Atalay, bahsettiğimiz gibi doğuştan gelen yetenekleri ile çok özel bir oyuncu. A takım seviyesinde bulunmayı artık fazlasıyla hak ediyor. Ne kadar fiziken ilk planda zorlanacağı aşikâr olsa da burada bulunacağı her an kendisi için büyük bir şans. Ben bugün çıkar ilk 11 de başlar 90 dakikayı kaldırabilir diyemem ama başta yaratıcılığı ve diğer bireysel özellikleriyle de çok önemli bir tehdit.

Pozisyon olarak baktığımızda tabi ki ilk tercih forvet arkası oynaması. Bunun yanında orta saha ortası, 4-3-3 orta saha üçlüsünde sol iç, ön üçlüde sol kanat, veya 4-4-2 de orta saha ile köprü görevi gören bir yardımcı forvet. Hepsini rahatlıkla oynayabilen bir isim.

2 yorum:

  1. yarı final oynayan u17 milli takımda 6 oyuncu var.buca da oynayan kerem atakan ı ise beşiktaş transfer etmiş daha yeni.

    gurbetçi malik karaahmeti ise karshue transfer etmiş.
    https://www.transfermarkt.de/malik-karaahmet/profil/spieler/343237

    hem milli takımda hemde kendi oynadığı takımda oldukça fazla golü var.bizimkiler resmen uyumuş :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir