19 Nisan 2017 Çarşamba

Viitorul büyük ve başarılı bir proje, Hagi'nin imzasıyla


Bu konuda Ilgaz Çınar'ın hakkını vermem lazım, Galatasaray'la alakalı uzun zamandır bahsettiği bir konuydu ve gün itibariyle bu yönde bazı haberler çıktı. Hagi'nin sahibi olduğu Viitorul Constanta ile Galatasaray'ın altyapı kaynaklı ortak bir çalışma içine girmek istediği söyleniyor. Hagi'nin akademisi bugün Romanya futboluna yön veriyor desek yalan olmaz, büyük bir gelişim içindeler. Alttan çok iyi isimler çıkarmanın yanında Romanya Ligi'nde de şampiyonluğa oynayan bir takım oldular ki bu gelişimi çok kısa bir zaman zarfında yaptılar.

Galatasaray da bu iş birliği ile Viitorul'u Romanya'daki evlerinden biri yapmak istiyor, Galatasaray altyapısından bazı isimler de bu takıma gidebilecek. Çok önemli bir potansiyel Viitorul, Hagi'nin bir nevi en önemli işlerinden biri, belki de birincisi. Böyle bir anlaşmadan kaynaklı Galatasaray'ın faydası büyük olur ve Hagi gibi bir ismi şu zamana kadar kullanamamış olmak ise büyük kayıp. Umarım doğrudur bu haber, gerçekleşir. Geleceğe umutla bakmak istiyorum, buna o kadar hasretiz ki.

Diğer konuya gelirsek, Hagi'nin teknik direktörlüğü üzerine bazı yorumlar hortlamış. Galatasaray özelinde bir teknik direktör listesi çıkarıp en kötü teknik adamları sıralamak üzerine. Genel kesim de Hagi'yi bu listeye dahil etmiş ki Hagi'nin çoğu hatasını kabul etmekle birlikte asla katılamam. 2. dönemi bir hayal kırıklığıdır ama ilk dönemi nedense unutuluyor. İlk döneminde yaptıkları bana göre fazlasıyla başarılıydı, hele ki o yönetim ve kadro yapısında.

Bugün yönetimi eleştiriyoruz, o gün de farklı değildi. Üstelik mali sıkıntılar vardı, 2003 - 2004 sezonundan gelen enkazı konuşmuyorum bile. O kadronun üzerine doğru dürüst transfer dahi yapılamadı, maddi sıkıntılar öyle etkendi ki. Mevcut kadrodan bir şeyler çıkarmaya çalıştı Hagi, 4-4-2'yi uyguladı, orta sahanın ortasında Conceicao & Ergün Penbe ikilisiyle. Sol beke Orhan Ak, sağ beke Cihan Haspolatlı'yı devşirerek. Futbolcuların yeterliliği elbette tartışırız ama Hagi başka bir şansı olmadığı için bunu denedi, şampiyonluğu kovaladı, Türkiye Kupası'nı kazandı.

Hataları vardır, 5-1'lik finalde Ribery'i erken oyundan alması, Cafercan Aksu konusu, kırılma anlarını maalesef kırılarak geçirmesiyle. Mevcut kadro kötüydü ama, bugünün çok daha gerisinde. Maddi tablo da kötüydü, bugün gibi harcayamayarak. 2. dönemi hayal kırıklığıdır, orası doğru. Misimovic olayının tarifi yok, kaosun ortasına geldi, kaosun içinde kayboldu. Onun da bu kaos içinde hataları var ve bir daha sezon ortasında takım devralmamayı da o sezonun üzerine kararlaştırdı. Çalıştıracağı takıma sezon başında gelmek istiyor, böyle bir niyeti de var.

Tudor sonrasına yönelik bir yazı değil bu, yanlış anlaşılmasın. Hagi'nin kötü bir teknik direktör olduğunu düşünmüyorum, o tartışmaları görünce yazmak istedim. Belki çok bilinmiyor ama Hagi aslında bir proje teknik direktörüdür, Socrates'de röportajını okuyanlar ne demek istediğimi bilecek. Viitorul büyük ve başarılı bir proje, Hagi'nin imzasıyla. O proje içinde Hagi de gelişti, bıraktığımız gibi değil. Eminim ki, olası bir Tudor ayrılığında akla gelecek ilk isim Hagi olacaktır. Hatta bu yaz döneminde olursa göreve de o gelir, bence beklentisi var..

3 yorum:

  1. Hagi'nin kötü teknik direktör olması kötü niyetli bir yargıdır; Galatasaray tarihinin, en azından son 20 yılının, en kötü 2 sezonunda göreve gelmiştir; birincisinde dağınık bir futbolcu topluluğunu ciddi bir takıma dönüştürmüş, son haftaya kadar şampiyonluk mücadelesi vermiş ve sezon sonunda şampiyon olan Fenerbahçe'yi finalde unutulmayacak bir maçla 5-1 yenip Türkiye kupasını kazandırmıştır.
    İkinci gelişinde ise dağılma noktasına gelmiş bir takımı tutmaya çalışmış ama tutamamıştır; hepsi bu..
    Hagi ile ilgili olumsuz yönde söylenebilecek temel şey, birebir ilişkilerinde oyuncularla, yönetimle ve medya ile yaşadığı sıkıntılardır. İlk döneminde Ümit Karan ve Saidou'yu bir çırpıda silmiş; ikinci döneminde genç Emiliano İnsua'yı "kiralık oyuncu istemiyorum" gibi, benim için bugün bile gizemini koruyan bir çıkışla hiç şans vermeden elden çıkartmış ve Misimoviç'in futbol hayatını sonlandırmaya kast etmiştir.. Her maç sonrası birilerini suçlayan gergin açıklamaları, özel röportajlarında her daim gülerek gördüğümüz mütevazi Hagi imajıyla çelişmiştir.
    Kurduğu futbol akademisinin kısa zamanda ne kadar başarılı sonuç verdiği ortadayken, Hagi'yi karalamaya çalışanlar, muhtemelen olası bir Galatasaray-Hagi işbirliğinin başarısından çekindikleri için böyle davranmaktalar..
    Bana göre, Igor Tudor ve Hagi işbirliği, başarılı sonuçlar verebilir; aslında Hagi gibi bir değerin sportif direktörlük veya sportif danışmanlık gibi bir görevde Galatasaray da çalışması, kulübe büyük ivme kazandırabilir.. Basında geçen haberde, Galatasaray'ın Romanya ile birlikte Hırvatistan ve Senegal'de alt yapı ortaklık projeleri geliştirmeye çalıştığı yer alıyor, bu doğruysa çok yerinde bir karar..
    Galatasaray ruhu, balkan kökenli oyuncularla canlanacaktır.. Gurbetçi oyuncular çok yetenekli, futbol bilgileri üst düzey vb. olabilir ama son dönemde karakter olarak takımını sahiplenen, sembol oyuncu olmaya çalışan birini hatırlamıyorum; Mesut, Hakan, Emrecan, Emre Mor, İlkay, bence aradığımız profil bu değil..
    Medyada Türkiye'de oyuncu sıkıntısı olmadığı, oyuncu yetiştirme problemi olduğu söyleniyor; buna da katılmak çok zor, zira yetişen yetişiyor; Arda, Emre, Okan, Tugay, Bülent vbleri yetişirken alt yapılar daha mı kaliteliydi??
    Zemin, tesis falan bunlar hikaye, balkan scouting videolarında o çocukların nerelerden çıktıklarını görüyoruz, çamur içerisinde, içinde yer yer göletler olan yeşil alanlarda antrenmanlarını, maçlarını yapıyorlar..
    Galatasaray alt yapısının başına Riekerink'i getirdik; bu adam Ajax alt yapısının efsane hocalarından birisi olarak anılıyordu; ne dedi, alt yapıda devrime mi ihtiyaç var dedi?? Hayır, tesisler, imkanlar gayet güzel dedi.. Dolayısıyla bizim alt yapıya tesis, hoca falan değil, yetenekli, karakterli, ahlaklı futbolcular kazandırmamız lazım.. Türkiye'de her alanda çok ciddi bir insan kaynağı sıkıntısı var; nüfüsun kalabalıklığı bunu değiştirmez, inanılmaz bir vasatlık ve yozlaşma dönemindeyiz, nedeni GDO'lu besinler mi, su kirliliği mi, her neyse artık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ediyorum, yazdıklarının altına imza atıyorum, düşündüğüm her şeyi sen daha detaylı ve güzel dile getirmişsin :)

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim, siz zaten yazmışsınız ama ben de dayanamayıp yazdım, herkesin mutlak bir gerçekmiş Hagi büyük futbolcu ama rezalet bir teknik direktör demesi, üstelik kariyerinin dönüm noktasını yaşadığını bir anda, sinirimi bozuyordu:)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir