22 Nisan 2017 Cumartesi

Lucas Leiva & Galatasaray, yeni sezon için anlaştığımız söyleniyor


Leiva'yı "bedelsiz ihtimal" konusunda yazmıştım ama bir güncelleme gerekiyor. Riekerink dönemi yazılan bir yazıydı ve bugün çok başka bir ortam var. Tudor'un da geleceği belli değil gerçi, yeni sezon için ne olur bilemiyorum ama Galatasaray'ın sezon sonunda sözleşmesi biten futbolcular üzerine bir planı olduğu açık. Khacheridi de bu yolla gündeme giren bir isim, Leiva da öyle. Sıkıntı şu, 2 senedir bu piyasa resmen bir madendi, kullanılmadı. Bu sezon ise yelpaze o kadar geniş değil ama Galatasaray'ın bu piyasaya girmek yeni aklına geldi. Bunlar hep futbol aklı işte, Galatasaray yıllardır böyle yönetiliyor.

Biz yine Tudor'un yeni sezonda da devam edeceği üzerinden yorum yapalım. Taktiksel esneklik diyoruz ve Tudor'un kafasındaki asıl şablon 3'lü savunma üzerine. Gün itibariyle 3'lü ısrarından vazgeçmiş gibi duruyor (bence büyük hata) ama yeni sezonda 3'lüye döneceğiz diye düşünüyorum. Leiva'yı da defansif orta saha olarak tanıdık, 6-8 arası bir futbolcu. 8 numara oynayacak kadar top tekniği yüksek, 6 oynayacak kadar ise kesici özelliği var. Bir dönemin Premier Lig'de en çok top çalan futbolcusuydu, şimdi o dönemin biraz daha uzağında olsa bile.

3'lü savunma vurgun ise şundan, Leiva'nın stoper oynama ihtimali de doğar böylelikle. Liverpool'da da Klopp onu sık sık stoperde kullanıyor. Bu tarz futbolcuların 30'undan sonra stopere geçmeleri de kariyerlerini uzatmaları anlamını taşıyor zaten. Çünkü tempoları azalıyor, bu açığı da stopere geçerek telafi ediyorlar. Felipe Melo örneğini hep bu yüzden veririm, eğer kafasında stoper oynayabilirim düşüncesi olsa bugün hala Avrupa'da önemli bir takımda kariyerine devam etmekteydi. Ama o kafa Melo'da hiç olmadı, çünkü stoperde kendisini özgür hissetmiyor.

Nigel De Jong'la kıyaslayacağız tabii, onun yerine gelecek çünkü. Nigel De Jong hem temposunu hem de sertliğini kaybetmiş bir isim ki o sertliği kendisinden aldığımızda geriye bir şey kalmıyor. Leiva 30 yaşında, 2-3 sezon daha maksimum noktada fayda verebileceğini düşünüyorum. Leiva daha çok tekniğiyle ayakta kalan bir isim, iyi kesici, aynı zamanda da pasör. Çok atletik bir isim değil belki ama futbol aklı üst noktada. 6, 8 veya stoperde kullanabileceğiniz de bir joker. Lider bir futbolcu ayrıca, diyoruz ya bu takımın saha içinde bir lideri, kaptanı yok diye. Leiva bu sorumluluğu da alabilecek bir futbolcu, Liverpool'da çok uzun yıllari geride bıraktı ve bu özelliğiyle de öne çıktı.

Geçmiş yıllarda sakatlıkla alakalı sorunlar yaşamış bir isim, bu sezon ise biraz daha istikrarlı görünüyor. Liverpool'un ilk tercihi olmaktan uzaklaştı ama Klopp'un da her zaman takımında görmek istediği bir futbolcu. Geçen sezon bırakmadı işte, yoksa çok iyi bir transfer olacaktı. Sezon sonunda sözleşmesi bitiyor, belki yine takımda tutmak isteyecek ama Leiva'nın sürekli oynama gibi bir isteği var. Ayrılmayı kafasına bir süredir koymuştu ama hocaları bir türlü bırakmadı. Galatasaray'ın da yeni sezon için Leiva'yla anlaştığı söyleniyor, bekleyelim bakalım..

Leiva'yla alakalı "bedelsiz ihtimal" konusunda yazdığım yazıyı okumak isteyenler için de linki buraya bırakayım;

1 yorum:

  1. Bu sezon olsaydı şampiyonluktan bahsedebilirdik, özellikle 10 numarali sistemlerin ya da her turden 3 lu orta sahaların vazgeçilmez oyuncusu.. Eğer transferlerle kafasındaki 3-4-2-1 için bir takım kuracaksa tudor ve bu oyunculardan biri josue veya ismi geçen digennaro tarzı daha yumuşak bir oyuncu olacaksa, belki daha genç ve fizik gücü yüksek, hatta mümkünse dripling ozelligi olan, bir oyuncu da tercih edilebilir (tabii biraz pahalı olur) ama stoper ihtimali de cok değerli ve aslında her takımın ihtiyaç duyabileceği cok faydalı bir oyuncu.. tabii alacağı ücrette az olmayacaktır.. Scout ekibinin en cok zorlanacagi mevkii orta saha olacaktır, elde pahalı ama defolu oyuncular var, nasıl bir planlama yapacaklar, bütçeyi nasıl ayarlayacaklar göreceğiz..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir