25 Mart 2017 Cumartesi

Lider stoper işte, uzakta mı arıyoruz?


Tudor'a hediye edilen 5 numaralı Galatasaray formasını görünce aklıma geldi, aradığımız lider stoper kendisi değil mi diye. İşin şakası tabii bu, Galatasaray'ın yeni dönemde ihtiyacına yönelik bir vurgu diyelim. 

Herkesin gördüğü bir konu gerçi, Ujfalusi'den bu yana yazdığımız mesele. Popescu sonrası da aynı şeyleri konuşuyorduk, bir dönem Song / Tomas ikilisiyle bir istikrar sağlamış ama aranan lider profili Ujfalusi'yle bulmuştur. Chedjou 4 senedir Galatasaray formasını giyiyor ama bu yönde bir futbolcu değil, profili başka. Ara transfer dönemi de çok yazdık çizdik ama bulamadık o ismi, Chedjou'yu affetmek durumunda kaldık. 

Yeni sezonun transfer gündeminin ise en üst sıralarında "lider stoper" olmalı, Tudor'un da bunu vurguladığını düşünüyorum. 3'lü stoperle devam edecek gibi duruyoruz, bu noktada lider stoper ihtiyacı bir tık daha fazla gerekli. Nedeni şöyle, 3'lü stoperin kanatlarında stoper özellikli isimlerin yanında özellik itibariyle atletik diyebileceğimiz bek oyuncuları da oynayabilir. Cavanda, Carole oynadı işte, yeterlilikleri tartışılır. 

3-4-3 veya 3-4-2-1'in amacı her pozisyonda bir fazla olmak, kenar stoperlerin görevi de hücumda gerektiği yerde kanata destek verebilmek, topla çıkmak. Ortadaki stoper bu noktada lider olmalı ki bu görevi ayarlamalı, yanında oynayan isimleri yönetmeli ve mutlaka pas özelliğini de beraberinde barındırmalı. Chedjou bu düzende iyi göründü, çünkü pas özelliği ve topla çıkabilme durumu var ama lider değil. 

Biz lideri arıyoruz işte. Tudor'a gelince, özellik itibariyle böyle bir futbolcuydu. Bek özelliği de vardı gerçi, sağ bekte de çok izledik ama lider stoperdi. Pas özelliği yüksekti, sertti, topla çıkardı, geriyi organize ederdi. Tudor'umuzu bulmak durumundayız, bu formanın hediye edildiğini görünce yazmak istedim, oynar mı acaba?

1 yorum:

  1. Ben Tudor un yerinde olsam Selçuk un peşinden ayrılmaz onu savunmada kullanması olur. Belli bir yükseliş görsekte son haftalarda yeni bir sezonda özellikle bu sezonu daha geride bitirmediğimiz taktirde seneye de Avrupa olacağını düşünürsek bu tempoyu koca sezon kaldırması imkansız. Oyuncuların zamanla mevki değiştirmesi sık yaşanan birşey. Rieranın sol açıktan sol beke, Hakan Baltanın solbekten stopere Gerard ın çif yönlü orta sahadan defansif orta sahaya, Mascherano nun defansif orta sahadan stopere geçmesi gibi aklımıza gelen ilk örnekler. Bu hamleler kendilerinin futbol ömrünü uzatırken aynı zamanda önceki mevkilerinde kullandıkları üstün özellikleri ile yeni mevkilerinde ön plana çıkmayı başardılar.
    Selçuğunda yeteneği bu aranan lider stoper özelliğini üstlenebilecek kapasitede ancak tabiki her değişim iyi sonuç doğurmuyor. Örnek Rooneynin ortasaha oynaması.
    Ancak işte böyle transferin güç olduğu zamanlarda hayat kurtalıcı hamleler olmayı başarıyor bu tarz küçük dokunuşlar

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir