19 Şubat 2017 Pazar

Rizespor 1-1 Galatasaray, bu düzen ilk maçtan hoca infaz ederek düzelmez


Galatasaray'ın bu sezon kat ettiği mesafe ortalaması 109.6. Rizespor karşısında bu konuda rekor geldi, 118 km ile. Tudor'un Karabükspor'la 120 km'ler civarını gördüğünü ve ligdeki farklılıklarının da bu konuda kaynaklı olduğunu yazmıştım. Kat edilen mesafe önemlidir, sahada gösterdiğiniz mücadelenin en önemli ayaklarından biri.

3 gün içinde ne gibi değişiklik bekliyorduk mesela. Taktik, teknik konularda büyük bir değişim zor bile değil, imkansız. Bana sorarsanız Tudor bu maç özelinde elinden geleni yapmıştır, ortaya koyulan mücadele, kat edilen mesafe noktasında kırılan rekor. Galatasaray kazanmaya yaklaştı, ilk yarıda bana sorarsanız doğru bir futbol vardı. Verilmeyen bir gol var, duran topta Selçuk İnan'ın kaptırdığı top ve Tolga Ciğerci'nin anlamsız faulü ya da Yasin Öztekin'in son dakika kaçan kafası. Tüm bunlar tersi şekilde olsa bugün ne konuşuyor olacaktık.

Şuradan pay biçin. 1-0 öndeyiz ve ikinci yarı başladı. Rizespor baskılı başladı ve iyi gelmeye başladı, hepimiz izledik. Eğer Riekerink olsaydı, bu duruma alacağı önlem sizce ne olurdu? Bana sorulacak olursa, yiyeceği gole kadar bekleyecekti diyebilirim. 86'ya doğru bir kanat çıkarır ve Sinan Gümüş'ü oyuna dahil ederdi. Tudor öyle yapmadı, Josue / Tolga Ciğerci değişikliği doğrudur, en azından mantık noktasında. Hücumda kalamıyorsun, pas kanalın tıkalı ve rakip orta sahayı hızlı geçiyor. Tolga Ciğerci oraya bir önlemdir, Tudor izlemiyor, hamlesini yapıyor. Tolga Ciğerci kötü oynamıştır o ayrı, bunu Tudor ön göremez, 3 gün oldu.

Linnes / Semih Kaya değişikliğini çok eleştirdik, ben de mantık bulamamıştım. Üçlüye de dönmedik, Semih Kaya'yı bildiğin sol bek izledik. Mancini döneminde sağ bekte iyi işler çıkardı ama belki de kariyerinde ilk kez sol beke geçti. Linnes de iyi maç çıkarıyordu bu arada ama 60'dan sonra düşmeye başladı. O bölgeye çok fazla ters top atılmaya başladı, Linnes zorlanıyordu. Semih Kaya'yı oraya yazmak bir düşünce, stoper ile orayı tutabilirim gibisinden. Semih Kaya hatalı tercih ama bu Tudor'a değil, Ayhan Akman'a yazar, o tanıyor takımı. Denedi ama, izlemedi, beklemedi. Anlatmak istediğim bu, 3 günde taktiksel esneklik gelmedi ama böyle durumlarda zamanla o da gelecek, bunu göreceğiz.

Galatasaray'ın sorunu topsuz oyun ve bundan kaynaklı takım savunması. Bu konuda da bir yükselme mevcut, Galatasaray'ın topsuz oyunu becermeye başladığını düşünüyorum. İlk yarı gibi, ön alanda müthiş bir baskı uyguladık mesela, rakibe pozisyon imkanı tanımadık. Chedjou'nun savunmada artı yarattığını gördük, Josue'nin ise daha hareketli ve verimli oynayabileceğini izledik. Hücum organizasyonu noktasında sorunluyduk ama sezon başından bu yana sorun aynı, yine 3 günde düzelecek bir şey değil.

İkinci yarıda düşmeler oldu doğal olarak, Tudor'un oyunu tempo istiyor, Galatasaray'ın mevcut kadrosu ise buna göre kurgulanmadı. Tudor bunu mazeret gösteremez tabii, bilerek geldi. Ama zaman gerekecek, burada olay günü kurtarmaktan ziyade, biraz da geleceğe oynamak. Bozuk bir düzen var, değişmeli diyoruz ya, Tudor o dirayeti gösterebilecek bir teknik adam. Ben bekleme yanlısıyım, hala heyecanlıyım, daha iyisi olacak diye düşünüyorum. İlk yarıdaki görüntü, Tudor'un hamle yeteneği ve kenardaki tavrı benim için şu aşamada yeterli, heyecanım devam etmekte.

6 yorum:

  1. Benim meseleye bakis acim biraz farkli.Bu macta oyun ne getirirse getirsin hayati onem verilip 3 puan alinmaliydi. Ligde artik kritik donemeclere girdigimiz ve hala sampiyonluk sansimizin konusuldugu haftalardan birinde hakeme ragmen cok cok kritik ve cok ucuz iki puan kaybedildigini dusunuyorum.Daha zor maclarin ve deplasmanlarin bekledigi takimimizin, nispeten kolay gozuken ve en onemli oyuncusundan eksik oynayan rakibini yenememesi derbi sonrasi lige havlu attirabilir.Evet gelecek adina umut veren seyler gorduk mucadele, onde baski yardimlasma, takim boyu kisalmasi gibi ancak bu maci boyle aptalca bir faulden kaybetmek cok uzucu. Saha icine gelirsek ben ikinci yari rizesporun bizi hapsettini dusunmuyorum. Biz topu anlamsiz sekilde rakibe biraktik ve kovalamaya basladik. Bu havaya cok erken girdik nedenini yorgunluk olarak aciklayamiyorum. Cunku 1-1den sonra takim tekrar topa sahip olup ileri cikmaya basladi. Degisikliklerde selcuk daha once cikabilirdi ya da yasin.linnes degisikligi falan bunlar tartisilabilir.Asil mesele Ikinci yaridaki anlayisti bu gereksizdi ve rahatsiz ediciydi. Cunku rakibin gucu zaten belli ve kaliteli ayagi cok kisitli.Bu anlayisi belki osmanli antalya basaksehir deplasmanlarinda anlayabilirim ama bu macta anlam veremedim. Sunu da bir kez daha gormus olduk ki bu tempolu oyunu dejong selcuk ikilisini kaldirmayacak. Ileriki maclarda tolga-josue ikilisine donerek bozmamasini umut ediyorum.Artik Bjk maci olum kalim maci oldu.

    YanıtlaSil
  2. Bu sene sampiyon olamayacagimiz artik maglum.. puan tablosunda uzerimizde bulunan takimlar bizden iyi top oynuyor bunun aksini iddaa edenler gozu kapali taraftarlik yapiyorlar. Bende hocanin arkasindayim ve basarili olacagini dusunuyorum. Fakat bu sene sampiyonluk gelmeyince bu hocada asilacaksa eger vay halimize ...

    YanıtlaSil
  3. Takım ilk yarıda çok mücadeleci oynadı ve bu sezon ilk defa gördüğüm bir kaç şey yaşandı. Semih ve Chedjou(adı her neyse) topla çıkma cesareti gösterdiler. Selçuk yeni hoca gelmesinin gazı ile daha çok mücade etti, kafa topuna çıktı(defans oyuncuları da tabi) orta saha önde bastı. O anlarda gözümden yaş geldi.
    Ancak ikinci yarının başı ile işler tersine döndü. De jong uzun süre çapa görevi ile oynadıktan sonra orta sahada ilerde basmaya alışamadı ves ürekli basayımmı arkadamı durayım ikilemine kapıldı. Bununla birlikte Selçuk un temposu da düşünce takım orta sahayı kaybetti. Bu sırada Tudor çok mantıklı bir düşünceyi uyguladı. Orta sahada alan savunması yapacak ve topla dribling yapabilecek bir oyuncu olan Tolgayı almak. Bu sayede takım önde basmaya devam edecek ve 1-2 li orta saha yerine 2-1 li bir orta saha düzenine kavuşacaktı. Taki Tolgayı Josue nin yerine alana kadar. Takım bir anda eski düzen değişmedi ve önemli bir pas ayağını oyundan çıkarttı(oyundan düşen Selçuk yada De jonk çıkması daha mantıklı olabilirdi.) Hemen ardından yenilen bir gol.

    Bir başka değişiklik Selçuk yerine Sinan. Bana göre bu değişiklik yanlış yapılmış bir değişiklik değil. Gol atman gerek. Sinanın gol vuruşu iyi olan bir oyuncu ayrıca Podolski gibi serbest oynayabilme yeteneğide var. 4-2-4 mantığı ancak bu değişiklikten sonra Sinanı sürekli kanatta YAsini içerde gördük. Adam geçme yeteneği kısıtlı olan adamlardan biri kanattaydı. Yasin ise içerde gol arıyordu. Değişiklik yanlış ancak oyunculara ters şeyleri söylemiş. Yani Yasin ile Sinanı karıştırmış.
    Yani Tudor iyi bir akıl ancak kafa karışıklığı içinde peki bu takımı tanımamak ile açıklanabilir mi en az 4 maçını(İki Karabük maçı ve onlardan önceki maçlar) seyrettiğin bir takımı tanımamak

    YanıtlaSil
  4. Evet bizden daha iyi oynuyorlar da bizim Karabük 3 dün 2 kayseri maçında da 6 puanımız çalınmadi mi beyler niye tepki verilmiyor bunlar fenerin başına gelse ortalık yıkılır nedir bu pasif tutum biri de adam gibi tepki koysun artık dünkü ofsayt verilmese 2 0 oluyordu maç madem bu kadar kritik 2. Yari başladı başlayalı 3 maçında fahiş hata kupada hata Burak kardeşim lütfen bir analiz de bunlar için yaz artık . Kötü olabilirim kadro yetersiz kalabilir bunlar benim sorunum da bu aciz hakem yonetimine maruz kalmaya sebep mıdır varmı cevabı olan ?

    YanıtlaSil
  5. Riekering ile çok pas yapmak hiçbirşey ifade etmiyor, kazanmak lazım diyordunuz sürekli. Ama ligin dibinde olmasına rağmen Rize'ye Tudor ile "çok mesafe katedip" 1-1 berabere kalmak iyi birşey değil mi?

    Birkaç hafta sonra "Tudor ile ilgili beklentim vardı, yanılmışım, bu adamla şampiyon olmamız imkansız" diye yazmaya başlayacaksınız, eminim. Ve o zaman bunu hatırlatacağım size (Umarım yanılırım ve yanıldığımı büyük bir memnuniyetle kabul ederim). Beşiktaş maçı için şimdiden dua etmeye başlayın derim.

    Galatasaray'da sorun teknik direktör asla değildi. Sezon başında Tudor değil Mourinho olsaydı bundan daha iyi sonuçlar alınamayacaktı. Kadro yetersiz, Sneijder'in alternatifi yok. Alternatif olmaya yakın birisi bile yok. Sneijder olmayınca orta saha sıfır. Defans felaket, forvet güçsüz. Bu takımdan şampiyon olmasını beklemek hayaldir. Her sene şampiyon olunacak diye bir kaide yok. Olamazsınızda zaten. Bu sezon ile birlikte ileriye dönük başarılarınızıda tehlikeye atıyorsunuz. İlerisi için de umutsuz olmamı sağlıyor atılan her adım.

    Tuhaf bir drumda Galatasaray. Saçma yönetim, saçma futbolcular ve saçma bir taraftar. Eski güçlü değerlere dönmek lazım biran evvel. Ve kriter asla şampiyonluk olmamalı. Bu değerlere dönünce şampiyonluk fazlasıyla geliyor zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Riekerink ile çok pas yapmak bir şey ifade etmiyor dedim, çünkü ortada mücadele gücü düşük bir takım ve o pas aksiyonunun kaliteli hücuma dönüşmediği bir takım vardı. Ayrıca topsuz oyunda olmayan bir Galatasaray. Kat ettiğin mesafe önemli, verdiğin mücadelenin göstergelerinden biri. Takım savunması noktasında da belirleyici unsurlardan biri. Umarım yanılırsın diyeyim, ben de kabul ederim hata yaparsam :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir