10 Ocak 2017 Salı

Transferi konuşuyoruz ama sizce meseleye doğru yerden mi bakıyoruz?


Şu konuyu biraz açmak lazım, transferde esas meseleye ne kadar doğru baktığımız tartışılır. Ara transferde stoper noktasına fazlasıyla odaklıyız, doğru da. Serdar Aziz'in sakatlığı sonrasında tandem Hakan Balta & Semih Kaya'ya kaldı, Chedjou'yu konuşmuyorum bile. 2 stoper gerekiyor, biri lider, mümkünse sol stoper olması yönünde.

Podolski'nin durumuna göre santrafor diyoruz, gerekli. Eren Derdiyok'ın istikrarı soru işareti, başka bir alternatifi de kalmıyor bir yandan. Eğer Podolski gidecekse, Galatasaray'ın golcü bir santrafora ihtiyacı olacak, maç alan, tek başına kazandıran. Ocak ayında bulabilir miyiz muamma tabii, böyle bir ismi şu dönem bulmakta çok zor.

Garry Rodrigues'i aldık bir de, ilk transfer o oldu. Kanat oyuncusu ihtiyacı olmazsa olmaz mıydı peki, bu tartışılır. Bir hamle gerekiyordu belki ama bu Ocak ayında mı olmalıydı? Bruma & Yasin Öztekin ikilisi gol anlamında iyi, kötü yükü çekiyordu. Ama Yasin Öztekin kadro dışı kaldı (bence geri dönecek), Bruma'nın da sürpriz şekilde her an ayrılma ihtimali var. Bu düşünüldü belki de, bilemiyorum ama ihtiyaçlar çizelgesinde ilk sıraya yazmazdım, hele ki Ocak ayında.

Ocak ayında çok fazla transfer yapılması iyi bir şey değil aslında. Fiyatlar bir yerde x2 oluyor, kolay transfer yapmak, doğru ismi takımından koparmak zor ama Galatasaray'ın ihtiyacı var. Hem de çok büyük ihtiyaçlar var, saymasına daha sayarız. Sağ ve sol bekler için de ilk 11'e adam alınmalı mesela ama öncelik listesine yazılmaları zor. 2 stoper, Podolski de giderse bir forvet noktasındayız ama asıl detayı atlıyoruz, bu takımın olmazsa olmazı bir orta saha adamıydı.

Birhan Vatansever ve Gökay Güney'ler mi şans bulacak mesela, şu tabloda mecbur çünkü. Sayıyorum, orta sahanın ortasında oynayabilecek 3 isim var. Selçuk İnan, Tolga Ciğerci ve Nigel De Jong. Tolga Ciğerci haftalardır sakat dersek, alternatif kalmadı. Oyuncu profillerine bakarsak, bir tane 8 numara var, diğer iki isim 6 numara. Dripling özelliği olan, topla dikine çıkıp, hücumda etki edecek isim sayısı ise sıfır.

Orta saha kombinasyonlarını daha önce yazmıştım, Nigel De Jong & Tolga Ciğerci doğru ikili değil, şu yapıda Selçuk İnan oynamak zorunda ama o da yetmiyor. Galatasaray'ın tempolu bir 8 numaraya ihtiyacı var, dripling yapacak, oyunun iki yönünde etki edecek, topla dikine çıkacak, hücumda da gol kovalayabilecek bir isim. Örnek vermek gerekirse, Osmanlıspor'dan Bado N'Diaye vari bir futbolcu. Galatasaray'ın önceliği bu olmalı bence, bugün Emre Çolak'ı arıyoruz mesela. Ama bu pozisyon dışında neredeyse her mevki için transfer konuşuyoruz, bu da atılabilecek her adımı boşa çıkaracak diye korkuyorum.

18 yorum:

  1. transferi konuşalım konuşmasına ama;
    esas teknik adamı ve ekibini konuşmak lazım.
    ondan daha önce; Galatasaray tarihinin açık ara en kötü, en pespaye, en rezil, en kepaze, en komisyoncu, en aç, en çapsız, en beceriksiz, en vizyonsuz, en en en leş yönetimini konuşmak lazım.
    Bazen öyle nefret ediyorum ki onlardan keşke UEFA bize kupaya katılımdan men cezası vermek yerine transfer yasağı vermiş olsaydı diye düşünmeden edemiyorum. Belki o zaman defolup giderlerdi burada hanut yok diye.
    Takımın orta sahasında yıllardır koca bir delik varken, sağ beki ve sol beki yıllardır yokken, ujfadan beri takıma hiçbir stoper alınmamışken, poldi ve eren varken herhangi bir golcü ihtiyacı olmamasına rağmen; tutup da zorla hiç pahasına takımın iş yapan gol atan 2-3 oyuncusundan birini zorla haraç mezat satmak ne demektir? takımın ihtiyaç listesinden 10. sıradaki kanat oyuncusunu ilk olarak almak ne demektir? üstelik isimsiz, cisimsiz bir oyuncuya; PAOK gibi orta sıra takımının oyuncusuna 4 milyon € bonservis kendisine yıllık 1,5 milyon€. ya arkadaş bu kadar aleni yapmayın ya. bu kadar da kör gözünün parmağına yapmayın bu hanutçuluğu.
    Şeju, salih, lucas, umut, endoğan, jem paul, sigtorson ve bir sürü adamı gönderirken eşşek yükü ile ödediğiniz paralar yetmedi mi?
    Almayın ya kimseyi almayın. Hiç kimse kalmazsa PAF takımından 2-3 oyuncu ile sezonu zaten bitiririz. ne önemi var ki bundan sonra?

    YanıtlaSil
  2. Stoper de alsak forvet de alsak sorunumuz aynı, bizim orta sahamız kevgir gibi oldukça her gelen akın, orta sahadan rahatlıkla geçip defans ile karşı karşıya kalınca yapabilecek bir şey yok. Maldini-Baresi ikilisini koysan da dağılırlar. Ama sizden farklı olarak orta sahada 6 numara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ne De jong ne de Ciğerci, sürekli koşup, basıp, tempo yapabilecek adamlar değil. benim anlamadığım bu yabancı serbestliğinde hiç mi Afrika'dan Fransa'dan genç, koşan, Kante gibi adam bulamayız. Ayrıca öndeki kanat oyuncuları da savunmada iken geri gelmiyorlar. Bunlar geri gelmeyince bekler de dağılıyor. Speedy Gerry yerine Beşiktaş'tan Olcay'ı tercih ederdim şu görüntüde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de anlatmak istediğim biraz buydu ama sen daha güzel anlattın :)

      Sil
  3. Selçuk İnan bu takımın en önemli oyuncusudur dediğimde bana gülmüşlerdi. Şu anki halimiz Selçukun yaşlanması ve formsuzluğu ile ilgilidir. O yüzden 8 numara şarttır. En elzem transferimiz odur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bunu yazdım aslında. Aynı düşünüyoruz :)

      Sil
  4. hocam galatasayada sorun teknik taktik falan değil.bunlar sonuç sebep değil.

    galatasarayda yıllardan beri süregelen bir yönetim krizi var.gerçek bir başkan yok.adeta atanıyorlar.

    özbek yönetimi ekonomik kriz var dedi.değil mi?bileklik bile satıldı.bileklik satan kulübün oyunculara verdiği maaşa bak aga.tolga serdar ve eren in maliyetlerine bakın.bileklik satanla bunlara 2 milyon avrodan başlayan maaşlar veren aynı.burda garip işler dönüyor hocam.

    emre çolak bonservissiz giderken tolgaya 3 milyon avro bonservis ve 2 milyon avro maaş.

    kanaatimce transferde cebellezi yapılabilecek isimlere gidiliyor.

    hatırlarsın gene burda yazmıştım.tarık transferini.başkanlar falan konuştu.satmıyorum o iş yattı dediler.sonra ne oldu? son dakkada 4,5 milyon avroya alındı.tabi o paranın akıbeti soru işareti.gene bugünlerde ahmet çalık için benzer bir tiyatro oynanıyor.

    türkiyede saha dışı 1-2 kulüp haricinde rezillik.rantlar paralar falan havada uçuyor çoğu kulüpte.ama bu işin maalesef en rezil olanı galatasarayda oluyor.saçma sapan maaşlar(kariyersiz çoğu) ,sözleşmesine 6 ay kala ödenen garip bonservisler.oyuncuların oynamadan gitmesi.hajrovic ve ribery vakıaları.say say bitmez.

    fenerde bu olay daha az oluyor.fenerde yüksek maaşlar veriyor ama kariyerli oyuncular bunlar hocam.alves skertel kjayer falan.tolgaya serdar azize 2 milyon avro nedir aga.

    YanıtlaSil
  5. hocam aziz yıldırım gibi kulübü sahiplenecek bir başkan çıkarmamız şart.bizde başkanlar atanıyor aga.çok dar bir seçim yapılıyor.atandığı içinde güçsüz başkanlar ortaya çıkıyor.uefa kupasını kazanan başkan 1,5 yıl sonra bıraktırılıyor.

    proje üreten bir tane başkan çıkmadı.kimse bu maaşlara dur demiyor.maaş ve oynanan oyun dengesi acayip zıt.aceto maaşları yazmış baktım psg nin net maaşı ile bizim net maaşlar neredeyse aynı.60 milyon avro kemiksiz maaş mı olur aga.20 oyuncuya versen herkese 3 milyon avro oluyor.çoh enteresan.

    misal fenerin maaşlarıda yüksek ama onlarda bişey var.yani takım oynuyor.mücadele ediyor.ve avrupa ligi gruplarından lider çıkıyorlar.bizde cl de her maç önüne gelenden 4 yiyorduk.hatta ligde bile.

    biz sanki 2. lig takımı gibiyiz.çok rahat geliyor rakipler.el ittifak tuzla bile.60 milyon avro maaş ile böyle takım yaratmak ilginç.

    düzen yok kulüpte aga.kariyersiz vasat oyunculara verilen maaşlar ve bonservisler.en son ahmet çalık ile cebellezi yapacaklar.demedi deme.

    özetle acilen aziz yıldırım tarzı kulübü sahiplenen güçlü bir başkan çıkarmamız gerekiyor.gerçi bu kongre yapısı ile oldukça zor.

    YanıtlaSil
  6. http://www.transfermarkt.de/garry-rodrigues/profil/spieler/170895

    hocam şu tabloya bir bak çoh enteresan bişey bu.

    hollanda dan levski ye 300 bin avroya geliyor.
    lesvkide parlıyor.sonra la liga ya parladığı halde 600 bine gidiyor.(elcehye)
    sonra elche de tutunamıyor.la ligada kimse görmüyor bu yeteneği! o sırada.paok a 250 bin avroya yolluyorlar.

    paok tan 1,5 yıl sonra 3,5 milyon avroya transfer oluyor.sonra istatistiklerine baktım.sezon sezon.ne oldu da birden fırladı bu rakam.değişen hiçbirşey yok istatistik olarak.buyrun:

    http://www.transfermarkt.de/garry-rodrigues/detaillierteleistungsdaten/spieler/170895

    levskide 11 gol 9 asiste 600 bin avro fiyat biçmişler aga.hata ettiklerini düşünüp 250 bine postalamışlar.olay bu.doğru transfer mantığı bu aga.

    yeni bir ontivero vakıası olursa şaşırmam.zac kardeş doğru yazmış.galatasaray tarihinin en kötü yönetimi.hiçbir proje yok.

    YanıtlaSil
  7. paok tan aldığın oyuncuya 1.35 milyon avro kemiksiz maaşta neyin nesi aga.paok ta ne alıyordu .en fazla 100 bin avro.aceto blogunda yazmış.nice teki brut maaşlara baktım.fransa lig 1 bu. ortalama 40 bin avro aylık brut kemiksiz net 20 bin avro ya denk gelir.o da yıllık 200 bin avro yapar.5 büyük ligin orta sıra takımından ve iyi bir stada sahip güzel şehrinden bahsediyoruz aga.yıllık 200 bin avro ortalama .fransa lig 1 bu.

    demekki belçika da hollanda da yunanistanda falan rakamlar 50-100 bin avro falan yıllık.aslında avrupada kulüplerin yüzde 90 ı öğretmen ne maaş alıyorsa onun kadar yada bir miktar üstü para veriyorlar.reel fiyatlar hocam bunlar.yolsuzluk ve rant olmadığında bu fiyatları bizde konuşacağız.olması gereken bu aga.

    avrupada bir öğretmen ne kadar maaş alıyor.? 5 bin avro ise senede ne yapar?60 bin avro. nice takımında da bakıyorum 200 bin avro ortalama.hollanda belçika falan en fazla 100 bin avrodur yıllık kemiksiz maaşlar.

    biz yunan liginde 6 gol 6 asist yapmış oyuncuya 1.35 milyon avro maaş ve 4,5 yıllık sözleşme veriyoruz.adam normal öğretmen maaşı ile nasıl geçinirimi düşünürken (tırmalarken) bir anda milyoner oldu aga.çoh enteresan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 550 bin avro ne? anlamadım.maaş mı paok mu? 250 bin avro bonservisine verdiği oyuncuya 550 bin avro maaş mı verir paok sanıyorsun.yunan ekonomisi zaten malum.hayatta vermezler aga.halk sokaklara çıkar :)

      Sil
    2. 550 bin avro maaşı, resmi, kayıtlı bilgi bu. Dediğin doğru, anlatmak istediğin yani ama bilgiyi doğruladım sadece ben :)

      Sil
    3. yani paoktan yıllık kemiksiz 550 bin avro alıyordu?bana inandırıcı gelmedi bu.bence bilgiyi doğruladığın adrese şüpheyle bakabilirsin artık :) olimpiyakos olsa verebilir ama paok o paraları hayatta vermez.yunanistanda bu ekonomik krizde enayi bulamazsın aga o parayı garry ye verecek.adamların zaten gelirleri yok neredeyse.

      Sil
    4. Yunanistan ın ekonomisi "o kadar" da kötü değil. Paok da az buz bir takım değil

      Sil
  8. garry yi izlemedim ama benim tahminim şu: aşırı bireysel takılan oyunu kendi üzerine kurgulandığında istatistik yapan al verleri az olan bir oyuncu.galatasarayda hali hazırda topla oynama serbestisi olan iki oyuncu var.sneijder ve bruma. levski de iyi istatistik yapmasının nedeni takımın sanırım tek serbest takılanı olması.ispanyada ise buna müsaade etmezler.yani kafana göre takılamazsın.

    takımlarda genelde kafasına göre takılan 1 yada 2 oyuncu vardır.real madrid de ronaldo misal.müsait pozisyonda ronaldo ya pas vermezsen real madrid de barınamazsın aga.yada kafana göre şut atıp atağı sonuçlandıramazsın.onu sadece ronaldo yapar.

    bizim hızlı gary de muhtemelen gittiği oynadığı küçük takımlarda kafasına göre takılıyordu.levskide misal.ama elche de demekki başka isimler de vardı serbest takılan.600 bine alıp 250 bine paok a yollamazlar ispanya liginde aga .hele küçük takımsa bu.

    özetle topla oynamayı seven dünyada amatör binlerce futbolcu vardır.bunlar genelde alan bulduklarında şov yaparlar.topu başkalarına vermeyi sevmezler.garry de bu tip bir oyuncu muhtemelen.

    ama genede bir kez izlemek lazım 90 dakika.

    YanıtlaSil
  9. bu arada maaş demişken aatif şeşu için rıza ve kendisinin açıklamaları aklıma geldi.enteresan bir hikaye.

    atıf fransa da 3 bin avro maaş aldığını söyledi.23 yaşında geç pro olduğunu söylüyor ama bide 2007-2008 de 5 maçlık fransa lig 2 kariyeri var.21 yaşında iken.sanırım o yarı amatör birşey idi.asgari ücret ile işe (futbola)başlamış olabilir bin avroya.sonra 1 yıl hiç oynamamış(transfermarkt a göre) ondan sonraki yıl lig 1 de 35 dakika ondan sonraki yılda 162 dakika oynamış.sanırım fransada 3 bin avroya oynuyordum dediği zaman bu dilim.yani kısa lig 1 kariyeri.

    http://www.transfermarkt.de/aatif-chahechouhe/detaillierteleistungsdaten/spieler/73480

    sonra 1 sezonluk bulgaristan kariyeri.rıza çalımbayın bulgaristanda 7 bin avro alıyordu ve aatıf ın röportajda bulgaristanda maaşım iki katına çıktı demesi.

    25 yaşında bulgaristanda kariyer başlangıcını yapıyor.15 maç 10 gol 3 asist ile. yıllık 70 bin avro ya oynuyor.aatıf için bu harika bir para tabi.avrupada aylık 7 bin avro çok iyi paradır geçim standartı için.bulgaristana transfer olmasa belki futbolu bıracaktı.çünkü fransada aldığı süreler çok az.futbolu bıraksa fransada aylık maaşı muhtemelen 2-3 bin avro olurdu.

    gene enteresan olan bulgaristanda 1300 dakika oynayıp sivasa transfer olması.ne ara izlediler çok ilginç fransa da oynamamış.bulgaristanda 1300 dakika oynamış ve izlenmiş.demekki rıza hocanın oldukça iyi bir scout ekibi var.

    sporx in haberine göre aatif sudan ucuz sivassporda oynuyor.220 bin avro ve 3 yıllık sözleşme.
    http://www.sporx.com/sudan-ucuz-yildiz-aatif-chahechouhe-SXHBQ297627SXQ

    aylık 3 bin sonra 7 bin sonra 22 bin avro. sudan ucuz.

    sonra fenere yıllık 1.4 milyon avroya gidiyor.maaş ise 140 bin avro

    aatif ı fenerde izledim.büyük takım oyuncusu olmadığını görmek zor değil.oyunu aatıf üzerine kurarsan yani maç boyu sürekli aatıf a pas verirsen sana istatistik yapar.ama pas alamadığı durumlarda yada az pas aldığı durumlarda az pasla efektifliği düşüyor.normal olan aatıfın 3 bin 4 bin ve 22 bin avro maaş almasıdır.çünkü küçük takımın etkili oyuncusudur.küçük takımın bütçesine görede normal olarak maaş ı artmış dır.

    ama fenere gelip 1.4 milyon avro alması normal değil aga.şimdi fener takasla ekiciyi almaya çalışıyor.
    bizim hızlı garyy içinde benzer bir durum bu.gene bulgaristandan yolu geçmiş.ispanyada tutunamamış ve yunanistan orta sıra takımına gitmiş.

    sergenin tabiriyle bunlar genelde halı saha topçusudur(yada küçük takım topçusu).ve oldukça fazla vardır piyasada.haliyle bunların maaşıda 3 bin avro ile 10 bin avro (aylık) arasındadır.iki çalım attı diye maaşında anormal yükselme olmuyor avrupada.zaten dediğim gibi avrupada baş altı ve alt sıra takımlarının aylık maaşı kemiksiz 3 bin avro ila 30 bin avro arasında değişir (ingiltere hariç tabi)

    sanırım biz halı saha topçularnı dolar milyoneri yapıyoruz aga :) sonrada uğurluyoruz memleketlerine.

    YanıtlaSil
  10. Şimdi bu takıma şampiyonluk yolunda minimum bir sol bek, birisi çok sağlam 2 stoper ,oyunun iki yönünü oynayacak 1 tane orta saha ve forvet gerekli değil mı. Ama el de ne var podolski den gelm su beklenilen para. Benim düşüncelerim göre taraftara şirin gözükmek için anlamsizca transfer yapılacağına hiç yapılmasın.sonucda defansa chillni,s.romos , orta saha ya modric ve forvete Hulk gelmeyecek. Ahmet e Mehmet e okadar para verene kadar oynat altyapıdan 4_5 genç para sende kalsın bizi de boşuna umitlendirip (!) Kendinizi rezil etmeyin. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek altyapıda o kadar geleceği parlak oyuncu gözükmüyor. Bundan önceki nesillerde bizleri heyecanlandıracak oyuncular vardı ancak çıkamadılar. Ayrıca ligde 8 inci olmuşken altyapıyı kullanmadık, liderin 3 puan gerisinde mi kullanıcağız

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir