19 Ocak 2017 Perşembe

Galatasaray yönetiminin "scout" vizyonu


Scout ekibiyle alakalı görüşüm hep aynıydı. İyi çalıştıklarına, Galatasaray için emek verdiklerine hep inandım ama benim inancımın yüzde 10'u dahi olmadı yönetimlerde. Yönetimler değişti, bu süre zarfında bir sürü teknik adam gördük, geçirdik ama scout ekibi aynıydı, onlar değişmedi. 

Scout ekibi mutlaka iyi isimler buldu, önerdi ama Galatasaray yönetimleri yine kimi isterlerse aldılar, o aldıkları isimler de belli başlı bazı menajerlerin imzasıyla. Scout ekibi başarılıdır, başarısızdır ya da bu kadar sözlerinin dinlenmediği yerde neden hala görevdedir, bunu siz değerlendirin, herkesin görüşüne saygım var. 

Sonradan öğrendik ki yeterli imkanları da yok, buna rağmen orada bir emek var. Levent Nazifoğlu'nun scout ekibiyle ilgili yorumu, düşünesi ve bunu dile getirme şekli son derece yanlış, hatta ben ince bir mobbing olduğunu da düşünüyorum. Bu imkanı yöneticiler sağlayacak, görevi onların. Scout ekibi de ekran önünde, wyscout imkanlarıyla oyuncu izlemek yerine, yerinde gidip oyuncuyu canlı olarak takip edecekler. 

Emre Utkucan'ın scout projesinde eminim ki bunlar vardı ama şu an kısıtlı bir imkanda, tüm zorluklara rağmen çalışmaya çalışıyorlar. Galatasaray yönetiminde scout vizyonu maalesef şu yönde, menajer futbolcuyu önerir ve scout ekibine denir ki "şu adama bir bakın". Scout ekibi de görüşünü dile getirir ama yönetim isterse scout ekibi de pek dinlemez. 

Öyle paralar boşa gidiyor ki transferlerde, o paraların çok küçük bir bölümü scout olayına ayrılmış olsa bugün çok başka şeyler konuşuyor olabilirdik. Başarılıdırlar, başarılı önerileri olmuştur ya da yanlışları da vardır mutlaka ama Levent Nazifoğlu'nun o açıklamasının ardından da çok şey beklememek gerekir..

5 yorum:

  1. scout işi biraz sıkıntılı hafız

    1- scout yerinde izlemekle olur.haliyle yol+otel masrafları olur.

    2- yerinde izlemeklede olmuyor.izleyen göz de önemli.yani futbolu bilen scoutlar olması lazım.

    3-scout işinin en verimsiz ve sıkıntılı noktası burası.yani yerinde izledin iyi bir göz izledi ama oyuncuyu almak gene managerine kalıyor.

    4- genç oyuncunun alınamama sebebi ise genelde hedeflerle ilgili.ülke konumu ile ilgili.genç oyuncuların hedefi an itibariyle 5 büyük ligde oynamak.hedefi olan genç genelde önce belçika hollanda portekiz isviçre yapıyor.buralardan daha kolay 5 büyük lige gidiyorlar.

    5- genelde scout lar ülke liglerini yerinde izliyorlar.yani o izlenen ligin ülkesinde kalma durumları oluyor.yani burdan tv den yada wyscout tan transfermarkt dan şöyle oyuncu varmış dur şunun maçını bir izleyeyim olmuyor.şöyle oluyor.adam misal hırvat ligini izliyor.hırvatistanda kalıyor.hırvat liginin temposunu oyun düzeyini takımların taktiklerini herşeyi biliyor.o ligde başarılıysa 5 büyük ligde de başarılı olur mu bunun analizini yapıyor tabi.futbol her yerde aynı tempoda oynanmıyor hafız.

    özetle scout olayında en sıkıntılı nokta herşeyi çok iyi yapsanda iş satın almaya gelince gene sıkıntı olur.
    bunun çözümü ise proje takımı olman ve managerlere bunu ispatlaman.manager porto ya oyuncu götürür.çünkü porto dan sonra büyük bir satış daha yapacağının planını yapmıştır.ama senin kulüp olarak böyle bir planın yok.bidefa burda çok yazdım.senin oyuncu maaşın bir sonraki satış için en büyük engel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdıklarında haklısın, hak veriyorum ama bu durumda neden scout ekibi bulunduruyorsun, olmasın o vakit. Sadece genç futbolcu keşfetmek değil mevzu, 26-27 yaşında bir isim de önerirsin, Garry Rodrigues gibi. Ben açıklama kısmına takıldım, Nazifoğlu büyük hata yaptı.

      Sil
  2. Röportajın tamamını izledim.Herhangi bir cımbızlama yapmadan bile görülüyor ki GS da futbol idaresi belli bir grubun eline geçmiş durumda. Scout filan takan yok.Kaynak ayıramamak söylemi tepki çekmemek için şirin görünme çabası sadece.Scout a ayrılacak kaynak başka yerlerde kaynatılacak çünkü. Benim çıkarımım şu: Futbol idaresi belli bir grubun elinde ve bildiğimiz menajer eksenli klasik yönetim anlayışı var.Bugünkü ve genelde de JOR un açıklamalarına baktığımda ise- sürekli kendisine şöyle konuş böyle konuş denmiş gibi hep aynı lafları edip durmasından belli- sahada kimin olacağı ve ne oynanacağına bile bu grup karar veriyor. Yani JOR kağıt üstünde var. İnşallah tamamen hatalıyımdır bu fikrimde.Mevlam neylerse güzel eyler.İzleyelim görelim bakalım neler olacak.Merakla takipteyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Levent Nazifoğlu yazılanlara değil ağzımdan çıkanlara inanılsın diyor ama ağzından çıkıyor işte, bir kesme biçme yok. Maalesef o yorumlar felaketti. Bugün biraz toparlamaya çalıştı ama bugün söyledikleri de o ayarda.

      Sil
  3. Abi o kadar fırsat kaçırdılar önerlilen çoğu genç şimdi yüksek bonservislere satılıyor en azından şimdi inanıp güvenip scout ekibinin önerdiği oyuncuyu alsalar

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir