14 Aralık 2012 Cuma

Bursaspor Neden Şampiyon Olamaz?


Eskişehirspor karşısında Bursaspor'u izledik. 2-0 öne geçtiler, harika bir ilk yarı geçirdiler, devamında ikinci yarıya yaptıkları mükemmel başlangıç ama maç sonunda söylediğim, galibiyeti kaçıran tarafın Eskişehirspor olduğu.

Hatta şöyle diyelim. Eskişehirspor'un son dakika hamlesi, Hüriyet Güçer'i oyundan alıp forver Nuhiu'yu oyuna sokmak, Bursaspor'un ise Batalla'yı çıkarıp Ömer Erdoğan'ı oyuna alarak, Nuhiu'nun başına dikmek. Böyle bir maçtan sonra, beraberliğin iyi bir skor olduğunu düşünüyorsa Bursaspor cephesi, net bir vizyon erezyonuna uğradıklarının resmidir.

Şampiyon bir takım olmanın ağırlığı, kimliği çok başka. Şampiyon bir takımsanız, oynadığınız her sezon o şampiyonluk yarışının içerisinde olmanız gerekiyor, diğer türlü başarısızsınız demektir. Avrupa Ligi ön elemesi için bilet almak, ilk 5'e kafayı sokmak değildir başarı, şampiyonluk mücadelesidir.

Bursaspor'un sıkıntısı kendisini şampiyon bir takım olarak görmemesinde belki de. Üst sıralara oynayan ideal bir Anadolu takımı misali havaları var, özellikle de yapılan hamlelere bakarak bunu söylüyorum. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ya da Trabzonspor gibi takımlara futbolcu satmamak değildir şampiyon kimliği olan bir takımın yapacağı, aksine gerektiği yerde kesenin ağzını açıp, bu takımların talip olabileceği futbolculara talip olmak.

Kesenin ağzını açmıyor Bursaspor, transfer hamleleri hep aynı. Ferhat Kiraz, Murat Yıldırım gibi genç sayılabilecek, ucuz maliyetli ve yetenekli futbolcu transferlerine söylenebilecek bir söz elbette yok ama transfer politikasına genel olarak baktığımızda {şampiyon oldukları sezonun ardından gelen sezonlara bakarak} büyük oranlı bir başarısızlık var.

Az para verip, büyük işler başarmak istiyorlar ama bu tarzı yaratabilecek futbol aklının Bursaspor cephesinde olduğunu düşünmüyorum. Transferleri kim yapıyor, nasıl yapılıyor gerçekten muamma.

Takımın şampiyon iskeleti var aslında. Batalla gibi bir futbolcunuz var, bana göre ligin en iyi 2. yabancısı. Tam bir winner, üzerine takım kurulabilecek bir isim. N'diaye ve Bellusci de iyi bir orta saha ikilisi, buna da kimsenin itirazı olamaz. Solda Ozan İpek'in ardından Ferhat Kiraz iyi bir aşı oldu, Tuncay Şanlı için de kötü hamle diyemeyiz, kalecin iyi, Serdar Aziz gibi bir potansiyele de sahipsin ama genel olarak sağlam görülen temelin diğer parçaları şampiyon dediğimiz ayarın uzağında.

Takımın sağ beki yok, sol beki yok, gelen iyi forvetler takımda tutulamıyor ve son halka olarakta Pinto'nun defteri ligin devre arasında kapanmak üzere. O olmadığında Sestak oynuyor ve çok büyük bir yanlış bu. Aynı şekilde büyük bir alternatifsizlik. İki stoperin var ama üçüncü stoperin futbolu sezon sonu bırakıyorum diyen Ömer Erdoğan. Kulüben o kadar zengin değil derken, Avrupa Ligi'nde Twente misali hezimetler de kaçınılmaz oluyor. Öne geçtiğinde dahi iş bitti diyemiyorsun.

Oluşan bu ortamda da eldeki iyi futbolcularını tutmakta zorlanıyorsun. Ozan İpek sorunu çıkıyor, Pinto gidiyorum diyor, geçmişte K.Miller'ın ayrılığı akıllarda. Yarın bu halka Batalla ve Serdar Aziz gibi isimlere kadar gelebilir. Şimdi gitmez diyebilir Bursasporlular ama yarın ne olacağını tahmin etmek güç.

Bu ortamda şampiyonluk ihtimalini konuşması imkansız Bursaspor'un. Net bir erezyon yaşıyorlar, şampiyon takımın üstüne koymaları gerekiyorken, onlar olayı orada bırakmış gibi. Zirve bu dediler ve o zirve adına da kısa veya uzun vadeli bir planları olduğunu düşünmüyorum.

Bursaspor'un yapması gereken şampiyon vizyonunu ortaya koymak. Sallıyorum, Pinto mu gidiyor. Onun yerine gelen isim Webo olmalı ya da o ayarda daha genç bir isim. Bursaspor'un bir transfere 3-4 milyon avro harcadığını görelim, paraya kıysınlar, risk alsınlar. Trabzonspor biraz da bu yüzden büyük, risk alıyorlar, onların attığı adımlar büyük takımın attığı adımlar. Bursaspor da o ayara ulaşmak için, doğru futbol aklıyla doğru hamleler yapması gerekiyor.

Altyapı anlamında Bursaspor'un bir cennet olduğunu düşünüyorum ama ülkemizde bir takımın çoğu isminin altyapı çıkışlı olması, başarıyı gençlerin getirmesi zor bir durum. Gençlerbirliği bunu deniyor mesela ama iyi takım olmalarına rağmen istikrarsızlıkları ortada. Az paraya büyük işler de başaramıyorsun, belki bu başarı geliyor ama kısa vadeli,. diğer sezonu göremiyorsun. Bunlar kurulmaması gereken büyük hayaller.

1 yorum:

  1. yönetimde degişiklik olmadıkça bu takımda kimse kalmıcak yakında

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir